Otázky a odpovede

Kuklito obal je vhodný na balenie potravín. Do obalu si môžete zabaliť pečivo, ovocie, zeleninu, syry. Neodporúčame balenie surového mäsa, šuniek a vajíčok.

Kuklito obaly sú vyrábané ručne na Slovensku. Obal je zložený zo 100% bavlny a voskovej zmesi, ktorá sa skladá z včelieho vosku od slovenských včelárov a prírodnej živice.

Kuklito obal vytiahnete z papierového obalu a je hneď pripravený na použitie. Obal viete vytvarovať za pomoci tepla vašich rúk a následne sa prispôsobí tvaru jedla alebo misky.

Kuklito obal slúži na opakované použitie. Životnosť obalu je 9-12 mesiacov v závislosti od frekvencie používania a starostlivosti o obal. Ak je obal využívaný intenzívne a už stratil schopnosť priľnavosti, tak je možné si obal doma pohodlne zregenerovať za pomoci nášho Regeneru.

Obal pravidelne čistite od zvyškov potravín, opláchnutím vlažnou/studenou vodou alebo oprášením a následne šetrne vysušte. V prípade silného znečistenia môžete použiť trochu ekologického saponátu a jemne obal vyčistiť.  Voskové obaly neumývajte horúcou vodou a neperte v práčke/umývačke riadu, pretože sa vosková hmota začne roztápať  Obal nevystavujte zdrojom tepla (rúra, radiátor, mikrovlnka a i.) a chráňte pred priamym slnečným žiarením. Vhodné do chladničky.

Vrecko pravidelne čistite od zvyškov potravín, opláchnutím vlažnou/studenou vodou alebo oprášením a následne šetrne vysušte. Vrecko nie je potrebné obracať na rub, stačí ho len napustiť vodou a opláchnuť. V prípade silného znečistenia môžete použiť trochu ekologického saponátu a jemne obal vyčistiť. Dbajte na dôsledné čistenie rohov a záhybov, aby sa predišlo vzniku plesní. Voskové vrecká neumývajte horúcou vodou a neperte v práčke/umývačke riadu, pretože sa vosková hmota začne roztápať. Obal nevystavujte zdrojom tepla (rúra, radiátor, mikrovlnka a i.) a chráňte pred priamym slnečným žiarením. Vhodné do chladničky.

Po dlhšom používaní je vhodné obal a vrecko sterilizovať. Sterilizáciou zničíme potenciálne plesne a zároveň sa zacelí vosková vrstva na obale.

Obal umyjeme vlažnou vodou a ekologickým prostriedkom na riad. Obal necháme vyschnúť, alebo ho šetrne osušíme. Následne si pripravíme plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie. Obal položíme na papier na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 160°C na maximálne 30sekúnd. Na obale sa zacelí vosková vrstva a zničia sa potenciálne plesne.

Vrecko umyjeme vlažnou vodou a ekologickým prostriedkom na riad. Vrecko necháme vyschnúť, alebo ho šetrne osušíme. Následne si pripravíme plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie. Do vrecka je potrebné vložiť v rovnakej veľkosti aké je vrecko papier na pečenie, aby sa vrecko nezlepilo. Po vybratí vrecka z rúry je potrebné vrecko rýchlo otvoriť, ale treba dávať pozor, lebo vrecko bude veľmi horúce. Ideálne je použiť pinzety.

Niekedy sa stáva, že zabudneme na potravinu zabalenú v obale, alebo vo vrecku. Prečo potravina splesnivela, keď vrecko je antibakteriálne a antimykotické? Plesne sa šíria rýchlo a dôvodov je naozaj niekoľko. Kuklito obaly a vrecká predĺžia životnosť potravín, ale potraviny nezostanú navždy čerstvé. Pokiaľ je pleseň veľmi rozšírená, tak už obal neodporúčame používať. Obal a vrecko môžeme roztrihať a následne zkompostovať, alebo ho použiť ako podpaľač. Pokiaľ pleseň nie je ešte rozšírená, tak je možné obal alebo vrecko zachrániť sterilizáciou. (viď. Ako prebieha Sterilizácia obalu a vrecka).

 

Pri intenzívnom používaní môže Kuklito obal stratiť svoju funkciu priľnavosti, nepriepustnosti a je potrebné ho zregenerovať. Zregenerovať si ho viete pohodlne sami doma. Na jedno Kuklito veľkosti XXL budete potrebovať kocku zmesi včelieho vosku – REGENER (možné zakúpiť v našom eshope), papier na pečenie, žehličku a strúhadlo na syr. Na stôl podložte papier na pečenie, obal Kuklito na ktorý nastrúhate rovnomerne zmes vosku a opäť prikryjete papierom na pečenie. Žehličkou pomaly prechádzate po papieri na pečenie, aby sa postupne rozpúšťal vosk. Horúcu zmes vosku postupne Kuklito vpije.
POZOR, dbajte na bezpečnosť pri práci s horúcim voskom.

Ak si nenašiel odpoveď na svoje otázky, tak nás kontaktuj