Myslíte si, že chlieb plesnivie zvnútra? Práve naopak…

Hlavným problémom pri viacdňovom pečive je pleseň, ktorá sa môže tvoriť už po 2-3 dňoch. Mýtus hovorí o tom, že pleseň na chlebe sa tvorí z vnútra a nevidno ju. Opak je však pravdou. Prvotná pleseň je bielej farby a je možné si ju ľahko zameniť s múkou.

Baktérie vnikajú a množia sa hlavne na povrchu. Z tohto dôvodu neodporúčame vkladať chlieb do chladničky, ktorá tento proces len podporuje. Druhým spôsobom je môžné skladovať pečivo v igelitovom sáčku, avšak efektívne sa nám to podarí prvý deň. Po 24 hodinách takto zabalené pečivo začne naberať „sparenú arómu“. Prostredie je priam ideálne pre tvorbu plesní.

Ďalším spôsobom je bavlnená látka, napustená včelím voskom so živicou. Tento bavlnený obrúsok je prievzdušný, antibakteriálny propolis prirodzene zabraňuje tvorbe plesní a včelí vosk pôsobí ako konzervant, vďaka čomu vydrží pečivo dlhšie čerstvé.

 

TIP: Ak máte pečivo, alebo chlieb už po niekoľkých dňoch tvrdší, máme pre vás riešenie. Vezmite si klasickú čistú utierku. Mierne ju navlhčite a zabaľte do nej tvrdší chlieb. Položte na plech a vložte do rúry, vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Počkajte 4-5 minút a vytiahnite. Chlieb bude opäť mäkký a vysoká teplota sterilizuje prípadné baktérie.